Kan ik mijn koelkast/vriezer in de schuur of garage neerzetten?

Wil je je koelkast of vriezer in het schuurtje, tuinhuis, de berging of garage neerzetten? Controleer dan middels de klimaatklasse of jouw koelkast of vriezer daarvoor geschikt is. De klimaatklasse van een koelkast geeft aan bij welke minimale en maximale omgevingstemperatuur de koelkast of vriezer goed werkt.  


Zomer 

In de zomer wil je voorkomen dat je koelkast of vriezer op een te warme plek staat. Het toestel verbruikt dan meer energie omdat het harder moet werken om op temperatuur te blijven.

Winter 

In de winter wil je de koelkast, vriezer of koelvriescombinatie juist niet op een plek neerzetten waar de omgevingstemperatuur lager wordt dan de klimaatklasse van jouw toestel. Doe je dat wel, dan kan een juiste werking niet gegarandeerd worden of veroorzaakt het mogelijk een storing. 


Uitgebreide informatie over de klimaatklasse en omgevingstemperatuur voor jouw koelkast of vriezer staat in de handleiding. 


Hoe herken ik de klimaatklasse? 

De klimaatklasse staat op het typeplaatje, deze sticker vind je links onderin naast de onderste lade (bij de koelkast is dit meestal de groentelade). 


Er zijn vier klimaatklassen die afzonderlijk of in combinatie op het typeplaatje staan: 

1.Sub Normal10 – 32°C
SN
2.Normal16 - 32°C
N
3.Sub Tropical16 - 38°C
ST
4.Tropical16 - 43°C
TStaat er een combinatie van klimaatklassen op het typeplaatje, bijvoorbeeld SN-ST dan geldt de laagste minimale temperatuur en de hoogste maximale temperatuur. Bij SN-ST is de minimale omgevingstemperatuur 10°C en maximaal 38°C. 


Bijvoorbeeld: 


De klimaatklasse is rood omrand op deze voorbeeld typeplaatjes. Koelkasten en vriezers met de klimaatklasse SN-T zijn het meest geschikt om in de schuur neer zetten. De SN-T betekent dat de koelkast of vriezer goed blijft werken in een omgeving van minimaal 10°C en maximaal 43°C. 


Goed om te weten: Bij ETNA verkopen wij geen koelvriescombinaties die geschikt zijn om in een ruimte te kunnen staan waar de temperatuur kan dalen tot onder de 5°C. 


Meer informatie 

Waarom koelt mijn koelkast niet goed? 

Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.