Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Er bestaan dan ook al veel oplossingen om onze huizen milieuvriendelijker te maken. Eén van de mogelijkheden is recirculatie afzuiging. Dit voorkomt dat warme lucht in de winter wordt afgevoerd naar buiten en de verwarming daardoor koude lucht die binnenkomt weer moet opwarmen.
Een recirculatiefilter is een filter dat wordt gebruikt om geuren in de keuken te absorberen. In tegenstelling tot traditionele afzuigkappen, die de lucht naar buiten afvoeren, werkt een recirculatie dampkap door de lucht te filteren en weer terug dezelfde ruimte te blazen. In de dampkap dient daarvoor een apart filter te worden geplaatst, naast het standaard vetfilter. Er zijn drie verschillende soorten van dit filter: koolstoffilters, plasmafilters en combinatie geur-/fijnstoffilters. Deze filters dienen regelmatig gereinigd of vervangen te worden en zijn te bestellen op onze website. In dit artikel lichten we deze drie verschillende filters toe.
Koolstoffilter
Een koolstoffilter bevat een actieve koolstof. Actieve koolstof heeft de eigenschap om geuren op te nemen. Het filter houdt de geurdeeltjes vast door dit aan de koolstof te binden en zuivert zo de lucht die daarna terug de keuken in wordt geblazen. Hierdoor raakt het filter na een tijdje verzadigd en kan geen geurdeeltjes meer opnemen en verliest daarmee zijn werking. Naast het basis koolstoffilter dat elke drie maanden vervangen moet worden en niet gereinigd kan worden, zijn er ook twee andere soorten:
LongLife koolstoffilters
Een LongLife koolstoffilter is een uitwasbaar filter met een hogere kwaliteit koolstof, die vaak als drager een schuim heeft. Hierdoor is het actieve koolstof beter verdeeld en kan geur beter uit de lucht opgenomen worden. Het duurt daardoor langer voordat het filter verzadigd is. Het filter gaat tussen de 6 en 9 maanden mee.
Regenereerbare koolstoffilters
Regenereerbare koolstoffilters zijn filters die je kunt schoonmaken en enkele keren kunt hergebruiken. Ze gaan daardoor langer mee en je hoeft ze minder vaak te vervangen dan een ‘standaard koolstoffilter. Vaak zijn de filters uitwasbaar en te drogen in een oven of hoeven ze alleen in een oven geregenereerd te worden. Dit is afhankelijk van het type filter. Kortom: regenereerbare koolstoffilters zijn een milieuvriendelijkere en kostenbesparende optie voor langdurig gebruik.
Plasmafilter
Het plasmafilter maakt gebruik van plasmatechnologie om lucht te zuiveren. Het creëert een elektrisch veld dat zorgt voor ionen. Deze ionen binden zich aan de moleculen van de geurdeeltjes en neutraliseert de samenstelling. Naast dit plasma reinigingsprincipe heeft het plasmafilter ook een elektrostatisch filter. Dit trekt stofdeeltjes, allergenen, bacteriën, virussen en schadelijke gassen aan, waarna ze samenklonteren en in het elektrostatische filter worden verbrand, voordat de lucht weer terug in de kookomgeving wordt geblazen. Een groot voordeel van het Plasmafilter is dat deze 10 tot 15 jaar onderhoudsvrij is. Hierdoor kan dit filter op plaatsen worden ingebouwd waar je minder gemakkelijk bij kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan filters voor in plafondunits of achter de plint in de keukenkast.
Geur-Fijnstoffilter
Dit combinatiefilter heeft een dubbele laag en filtert niet alleen geurdeeltjes doormiddel van koolstof, maar ook fijnstof tot een formaat van PM2,5.
Bakken is één van de grootste veroorzakers van fijnstof in de woning. Deze stoffen dringen diep in de longen en kunnen voor mensen met astmatische klachten tot ademhalingsproblemen leiden. Veel van onze dampkappen hebben al de mogelijkheid om voor recirculatie gebruik te maken van dit combinatiefilter. Het gaat hierbij om een Longlife versie die tot een jaar meegaat.
Dit combinatiefilter, dat door ATAG is ontwikkeld in samenwerking met TNO, is beschikbaar voor diverse modellen. Het filter kan toegepast worden op dampkappen die met een bovenkast wordt geïnstalleerd, zoals onderbouw-, inbouw- en vlakschermmodellen.
Wat is fijnstof
Fijnstof is een complexe mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deze deeltjes variëren in grootte en chemische samenstelling. De belangrijkste groepen zijn PM10 en PM2,5. De nog kleinere deeltjes (ultrafijnstof) zijn bijvoorbeeld tabaksrook, of roetdeeltjes langs de snelwegen. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen via de luchtwegen worden ingeademd. Dit zijn deeltjes die niet meer met het oog te zien zijn. Omdat de deeltjes zo klein zijn, komen ze via de neus in de luchtwegen terecht en moet het lichaam harder werken om ze op te ruimen.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat verreweg het meeste fijnstof in de woning ontstaat tijdens het bakken en braden van vlees en groenten. Mede doordat nieuwe huizen tegenwoordig volledig zijn geïsoleerd en er vaak vanwege balansventilatie gekozen wordt voor een recirculatie dampkap, blijven deze fijnstofdeeltjes zelfs tot uren na het koken in huis hangen.